Uranukseen on törmännyt kaksi planeettaa

Planeetta Uranukseen on luultavasti muinoin osunut vähintään kaksi planeetan kokoista kappaletta.

Tietokonesimulaatioon perustuva tulos esiteltiin tällä viikolla Ranskan Nantesissa pidetyssä tähtitieteen kokouksessa.

Uranus on poikkeuksellinen planeetta, sillä se näyttää olevan kääntynyt kyljelleen. Uranuksen kiertoakseli on jopa 98 astetta kallellaan aurinkokunnan ratatasosta. Esimerkiksi Jupiterin akselin vastaava luku on 3 astetta ja kotoisan maapallomme akseli on kallellaan 23 astetta.

Tähän asti vallinneen teorian mukaan Uranus kaatui kumoon, kun siihen törmäsi useamman maapallon massainen kappale. Ranskalaisen tutkijan Alessandro Morbidellin mukaan tällöin Uranuksen kuut olisivat kuitenkin jääneet kiertämään planeettaa vastakkaiseen suuntaan, kuin mitä nykyään havaitsemme.

Jotta kuiden radat saadaan sopimaan teoriaan, yhden suuren törmäyksen sijaan on täytynyt tapahtua vähintään kaksi planeettakoon törmäystä.

Uuden tutkimuksen jäljiltä planeettojen syntyä kuvaavia teorioita saatetaan joutua tarkistamaan. Standarditeorian mukaan jättiläisplaneetat muodostuivat suhteellinen rauhaisissa olosuhteissa, kun taas nyt julkaistu tulos viittaa suurten planeettatörmäysten olleen aurinkokunnan alkuvaiheissa luultua yleisempiä.

(Auringon kadonneista kiertolaisista lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2011 tai 1/2012)