Tuuli muokkaa Marsin geologiaa eniten

Miten Marsin kivet muodostuvat, muuttuvat ja tuhoutuvat? Uusi tutkimus analysoi nykyistä tietämystämme Marsin pinnan olosuhteista ja maisemaa muuttavista ilmiöistä.

"Eroosiota Marsissa ajaa pääasiassa tuuli, joka toimii kuin pölyhuisku satojen miljoonien ja jopa miljardien vuosien ajanjaksoilla", selittää Curiosity-mönkijän tiimiin kuulunut John Grotzinger.

Vaikka Marsissa esiintyykin pieniä marsjäristyksiä, puuttuu planeetalta laattatektoniikka. Siksi muutoksia ohjaa lähinnä tuuli, vaikka Marsin kaasukehän tilavuus on vain sadasosa maapallosta.

Curiosityn laskeutumispaikka on noin 150 kilometrin kokoinen Galen kraatteri, joka on osoittautunut erityisen kiinnostavaksi kerrostumiensa ansiosta. Uusi tutkimus keskittyy lähinnä tämän alueen olosuhteisiin.

"Galen kraatteri on fantastinen paikka, jossa voidaan dokumentoida monia eroosion syklejä. Kaikki tämä auttaa meitä ymmärtämään, miten Mars toimii, ja antaa pohjaa myös Perseverance-mönkijän havaintojen tulkintaan", sanoo Grotzinger.

Mönkijöiden lisäksi Marsin pinnan yksityiskohtien ja muutosten, kuten vyörymien ja uusien kraattereiden synnyn seuraamisessa ainutlaatuisessa asemassa on MRO-luotain, joka saapui Marsin kiertoradalle vuonna 2006. Sen HiRISE-kamera pystyy kuvaamaan pinnan yksityiskohtia jopa 25 senttimetrin tarkkuudella.

Aiheesta lisää Caltech (englanniksi)