Tutkijat loivat laboratoriossa timanttisateen

Syvällä kaasuplaneettojen sisuksissa syntyy timantteja, jotka hiljalleen putoavat syvemmälle kohti planeetan ydintä. Nyt samankaltainen timanttisade onnistuttiin simuloimaan laboratoriossa.

Paine jättiläisplaneettojen sisuksissa on niin valtava, että se voi puristaa hiiltä timanteiksi. Näin kaasuplaneetoilla voi muodostua eräänlaisia timanttisateita.

Tutkijat onnistuivat jäljittelemään jättiläisplaneettojen olosuhteita ja tekemään reaaliaikaisia mittauksia siitä, miten timanttikiteitä syntyy.

"Aiemmin pystyimme vain olettamaan, että timantteja muodostuu", kertoo tutkimusta johtanut Dominik Kraus saksalaisesta HZDR-tutkimuslaitoksesta.

Muiden tutkimusryhmien kokeet olivat antaneet vahvoja viitteitä siitä, että timantteja tosiaan syntyy.

“Tätä ennen kukaan ei silti ollut onnistunut suoraan mittaamaan näitä kimaltelevia kuurosateita laboratorio-olosuhteissa", Kraus selittää. "Kun näin viimeisimmän kokeemme tulokset, se oli yksi tutkijaurani parhaimpia hetkiä."

Laboratoriossa muodostuneet timantit olivat kooltaan vain nanometrien kokoisia. Tutkijoiden mukaan Uranuksessa ja Neptunuksessa kiteet voivat kuitenkin kasvaa paljon suuremmiksi, ehkä jopa satojen kilojen painoisiksi.

On myös mahdollista, että tuhansien vuosien aikana timantit hiljalleen vajoavat planeetan jääkerrosten läpi ja asettuvat tiheäksi kerrokseksi ytimen ympärille.

Aiheesta lisää HZDR (englanniksi)