Tuoreet näytteet tukevat teoriaa magmameren peittämästä Kuusta
Intialainen kuumönkijä on analysoinut kiertolaisemme pinnasta ottamiaan näytteitä. Ne pönkittävät käsitystä siitä, että Kuuta peitti sen syntymän jälkeen sulan kiven meri.
Pragyan-mönkijä saapui Vikram-aluksen kyydissä Kuun eteläiselle napa-alueelle vuosi sitten elokuussa. Se ehti ottaa laskeutumisalueeltaan useita näytteitä puolentoista viikon toimintansa aikana.
Mönkijän tekemät mittaukset osoittivat kuuperän olevan laskeutujan ympärillä kemialliselta koostumukseltaan verraten yhtenäistä. Pääasiassa se koostui valkoisesta rautapitoisesta anorthosiittikivestä. Kemiallinen sormenjälki oli samankaltainen kuin kahdessa vuonna 1972 lähempänä päiväntasaajaa otetussa näytteessä.
Kuun uskotaan syntyneen heitteleestä, joka roiskahti Marsin kokoisen planeetan törmättyä Maahan. Näytteiden yhteneväisyys näin laajalla alueella tukee 1970-luvulta alkaen vallalla ollutta teoriaa, että koko Kuu oli aluksi magman peitossa. Meren arvellaan hehkuneen Kuun pinnalla kymmenistä satoihin miljooniin vuosiin. Kun se vähitellen jäähtyi, anorthosiittikivi muodostui.
Pragyanin mittauksista löytyi myös pieni poikkeama: näytteet eivät olleet puhdasta muinaisen Kuun kuoren anorthosiittia, vaan ne sisälsivät odottamattoman paljon magnesiumia.
Tutkijoiden mukaan tämä voi olla merkki anorthosiittikiven sekoittumisesta syvemmällä olevien magnesiumpitoisten kivien kanssa. Sekoittuminen olisi tapahtunut myöhemmin, kun Kuun pintaan iskeytyi suuria asteroideja.
Aiheesta lisää The Conversation (englanniksi)