Titan-kuun suurimman järven pohjaa luodattiin tutkalla

Titan-kuun suurimman järven, Kraken Maren, syvyyttä on mitattu ensimmäistä kertaa. Nasa julkisti maanantaina Cassini-luotaimen tutkamittaukset, jotka se teki ohittaessaan Titanin 21. elokuuta.

Ylilennollaan Cassini luotasi järveä ensin 40 kilometrin matkalta läheltä siihen laskevaa jokea. Tuolla alueella järven syvyys vaihteli 20-35 metrin välillä.

Sen jälkeen luotauskaistale kulki keskemmällä järveä olevan alueen yli. Sieltä pohjaa ei pystytty tavoittamaan ollenkaan. Tutkijoiden mukaan syvyyttä oli siellä enemmän kuin 200 metriä eikä signaalin teho riittänyt pohjalle asti. Toinen tulkintavaihtoehto on, että järven nesteen koostumus oli tuolla alueella erilaista kuin aiemmin on havaittu ja se olisi absorboinut tutkasignaalia enemmän.

Cassinin tutkalla on aiemmin onnistuttu luotaamaan pienemmän järven, Ligeia Maren, pohjaa. Noissa mittauksissa järven keskiosan syvyydeksi saatiin 160 metriä.

Kraken Mare on pinta-alaltaan noin 400 000 neliökilometriä eli Suomea suurempi. Toiseksi suurin järvi Ligeia Mare ulottuu puolestaan 126 000 neliökilometrin alueelle.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)