Titan-kuun pinta on tahmainen sähkön vaikutuksesta

Saturnuksen suurimman kuun, Titanin, pintahiekka saattaa olla sähköisesti voimakkaan varautunutta. Sähköisyys voisi selittää, miksi Titanin dyynit muodostuvat niin erikoisella tavalla.

"Jos keräisit Titanin pinta-aineksen jyväsiä ja rakentaisit niistä hiekkalinnan, se pysyisi kasassa kenties viikkojen ajan johtuen jyvästen sähköstaattisista ominaisuuksista", kuvailee Josef Dufek Georgia Institute of Technologysta.

Kun tuuli puhaltaa vähintään seitsemän metrin sekuntinopeudella, muusta kuin piistä koostuvat pintajyväset alkavat liikkua ja hyppiä saltaatio-nimellä tunnetussa liikkeessä. Törmätessään toisiinsa ne hankautuvat ja keräävät sähkövarausta, joka kiinnittää ne toisiinsa.

Titanin noin 1,5 kertaa Maan ilmakehää paksummassa kaasukehässä puhaltavat jatkuvat tuulet idästä länteen. Tästä huolimatta sata metriä korkeiden dyynien kuun päiväntasaajalla on havaittu kallistuvan itään. Pintajyvästen sähköistyminen saattaa selittää ilmiötä.

Dufek kuvailee Titanin pinnan olosuhteita hyvin vaikeasti hahmotettaviksi kotiplaneettaamme nähden. "Titan on outo ja sähköstaattisesti tahmea maailma", hän tiivistää.

Aiheesta lisää Georgia Institute of Technology (englanniksi)