Titan-kuun metaanisateet yllättivät laajuudellaan

Cassini-luotaimen havainnot paljastavat Titanissa esiintyvän sateita kaikkialla kuun pinnalla. Vuoden 2010 lopulla otetut kuvat näyttävät ensi kertaa, kuinka kevätmyrskyt kastelevat metaanilla myös kuun päiväntasaajan alueita. Aiemmin sateiden on arveltu rajoittuvan napa-alueille, joilta on löydetty metaanijärviä.

Vuodenaikojen vaihtelu näkyy Titanissa kaasukehän ilmiöiden muutoksina. Pohjoisella pallonpuoliskolla on parhaillaan meneillään kevät. Titanin, samoin kuin Saturnuksenkin, vuosi kestää lähes 30 Maan vuotta.

"On yllättävää nähdä meille tuttuja ilmiöitä kuten sademyrskyjä ja vuodenaikoihin liittyviä vaihteluja kaukaisen jäisen kuun pinnalla", luonnehtii Cassinin kuvaustiimin jäsen Elizabeth Turtle. "Havainnot auttavat meitä ymmärtämään, miten Titanin järjestelmä toimii. Samalla ymmärrämme myös oman planeettamme ilmiöitä paremmin."

Titan on aurinkokuntamme kuista toiseksi suurin ja ainoa, jolla on paksu typestä koostuva kaasukehä. Noin -180 celsiusasteen lämpötilassa vesijää muodostaa kuun "peruskallion". Metaania esiintyy sekä nesteenä että kaasuna. Läheltä Titanin pohjoisnapaa löytyy useita metaanijärviä, joista suurin on Suomen pinta-alaa laajempi.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)