Timanttisateet ovat uskottua yleisempiä

Luultua useammilla planeetoilla esiintyy timanteista muodostuvia sateita. Kaasukehissä lentävät timantit saattavat olla jopa satojen kilojen painoisia.

Viisi vuotta sitten tutkijat simuloivat Neptunuksen ja Uranuksen olosuhteita. Silloin he osoittivat ensimmäistä kertaa kokeellisesti, että näiden planeettojen sisällä muodostuu timanttisateita.

Tuolloin kokeessa käytettiiin vetyä ja hiiltä, joita molempia esiintyy Neptunuksen ja Uranuksen kaasukehistä. Käytännössä näillä planeetoilla on kuitenkin useita muitakin aineita kaasukehissään.

"Sen jälkeen on tehty monia kokeita eri puhtailla materiaaleilla. Mutta planeettojen sisäosat ovat paljon monimutkaisempia. Siellä on useita kemikaaleja sekaisin. Joten halusimme selvittää millainen vaikutus näillä lisäkemikaaleilla on", kertoo Siegfried Glenzer SLAC-laboratoriosta.

Nyt julkaistussa uudessa tutkimuksessa tutkijat huomasivat, että hapen läsnäolo tekee timanttien muodostumisesta todennäköisempää. Tulosten perusteella timanttisateita voi tämän ansiosta muodostua useammilla planeetoilla, kuin mitä aiemman tiedon perusteella olisi voinut olettaa.

Vaikka kokeissa muodostui vain nanotimantteja, tutkijat olettavat, että kaasuplaneetoilla kehittyy paljon suurempia, mahdollisesti jopa satojen kilojen kokoisia timantteja. 

Aiheesta lisää SLAC (englanniksi)