Tältä näyttää uusin simulaatio aurinkokunnan ulkoreunasta

Heliosfääri yltää kauas aurinkokuntamme uloimpien planeettojen taakse. Viime vuosina heliosfäärin muodosta on saatu erilaisia tuloksia. Tuoreessa tutkimuksessa sen kuosia on taas päivitetty.

Heliosfääri on kupla, jonka aurinkotuulen varautuneet hiukkaset muodostavat. Kuplan reunalla aurinkotuuli kohtaa tähtienvälisestä avaruudesta saapuvat hiukkaset.

Heliosfääri päättyy siellä missä nämä kaksi hiukkasvirtaa ovat tasapainossa eli jossakin noin kaksi kertaa Neptunuksen radan etäisyydellä Auringosta.

Miltä tämä rajapinta näyttää? Perinteisesti heliosfääri on kuvattu komeettamaisen pitkulaiseksi, mutta viime vuosina on saatu tästä poikkeavia tuloksia.

Vuonna 2015 fyysikot simuloivat voisarven muotoisen heliosfäärin. Kaksi vuotta tämän jälkeen toisessa tutkimuksessa tultiin johtopäätökseen, että heliosfääri on pallomainen.  

Juuri julkaistussa yhdysvaltalaisen tutkimusryhmän simulaatiossa heliosfääri on eräänlainen risteymä näistä kahdesta.

Aiemmista simulaatioista poiketen tutkijat ottivat mukaan myös tähtienvälisestä avaruudesta tulleet partikkelit, jotka aurinkotuuli on kaapannut mukaansa. Ne voivat olla jopa tuhansia kertoja kuumempia kuin tavalliset Auringosta lähtöisin olevat hiukkaset. Tämän huomioiminen vaikutti heliosfäärin muotoon.

Aiheesta lisää Bostonin yliopisto (englanniksi)