Tähtiharrastajat löysivät oudon ilmiön Marsista

Marsista on havaittu valtavia pilvimäisiä muodostelmia, jotka näyttävät kurottautuvan korkealle planeetan kaasukehästä. 

Ilmiö tuli tutkijoiden huomion kohteeksi maalis- ja huhtikuussa 2012, kun tähtiharrastajat raportoivat erikoisista muodostelmista. Piirre oli havaittavissa kahdella eri kerralla ja kyseessä oli sama Marsin alue. 

Tulokset johtivat julkaisuun Nature-lehdessä. 

Rakenteiden nähtiin nousevan jopa yli 250 kilometrin korkeuteen Marsin pinnasta, mitä on vaikea selittää, sillä punaisen planeetan varsinainen kaasukehä loppuu noin 200 kilometrin korkeudella. Sen yläpuolella kaasukehä hiljalleen muuttuu avaruuden tyhjiöksi.

Tutkijoilla ei ole vielä kunnon selitystä ilmiölle. On mahdollista, että piirteet liittyvät revontuliin tai poikkeuksellisen korkealla esiintyviin pilviin. 

Arkistokuvien läpikäynnissä löytyi samankaltaisia muodostelmia, mutta ne ulottuivat korkeintaan 100 kilometrin korkeudelle. "Näin ollen raportoidut ilmiöt ovat täysin odottamattomia", summaa tutkija Agustin Sanchez-Lavega Espanjan País Vascon yliopistosta.

Järjestelmällisellä etsinnällä vanhoista Mars-kuvista löytyi vain yksi vastaava vanha tapaus, jossa tällainen rakenne ulottui yhtä korkealle. Sen oli toukokuussa 1997 kuvannut Hubble-avaruusteleskooppi. 

Muodostelmat kehittyivät alle 10 tunnissa. Ne peittivät noin 1 000 x 500 kilometrin kokoisen alueen ja olivat näkyvissä noin 10 päivää muuttaen muotoaan joka päivä. (Aiheesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä no 3 tai 4/2015)