Suurimman havaitun marsjäristyksen syntytapa selvisi

Tutkijat kertovat saaneensa selville Insight-luotaimen mittaaman suurimman maanjäristyksen lähteen Marsissa. Järistys ei ollut peräisin meteorin iskeytymisestä vaan syntyi planeetan kuoressa.

Insightin havaitsema järistys maaliskuun 4. päivänä 2022 oli voimakkuudeltaan 4,7 magnitudia. Värähtelyt kulkivat läpi Marsin ainakin kuuden tunnin ajan.

Insight on rekisteröinyt Marsissa ainakin kahdeksan meteori-iskuista aiheutunutta järistystä. Näistä kaksi suurinta muodostivat läpimitaltaan 130- ja 150-metriset kraatterit.

Koska kaikkein suurin järistys, nimeltään S1222a, oli samankaltainen kuin aiemmat kaksi tapausta, ryhdyttiin myös siitä jäljittämään kraatteria. Mukana oli paljon punaista planeettaa kiertävää kalustoa: Euroopan, Kiinan, Intian ja Arabiemiraattien Mars-luotaimet.

Ryhmät etsivät luotaimiensa kuvista vähintään 300 metrin läpimittaista kraatteria. Usean kuukauden jälkeen todettiin, ettei uutta kraatteria löytynyt. Loppupäätelmäksi muodostui, että järistys S1222a oli tullut itse planeetasta.

Koska Marsissa ei uskota olevan aktiivista laattatektoniikkaa tänä päivänä, tapahtumassa on todennäköisesti ollut kyse jännitteen vapautumisesta Marsin noin 50 kilometrin paksuisen kuoren sisällä.

Jännitteet ovat muodostuneet miljardien vuosien kuluessa. Niiden syntymiseen vaikuttaa muun muassa planeetan eri osien jäähtyminen ja kutistuminen.

Aiheesta lisää Oxfordin yliopisto (englanniksi)