Välähdykset Venuksessa voivat olla meteoreja

Venuksen kaasukehässä esiintyvien välähdysten on perinteisesti arveltu merkitsevän salamointia. Uusi tutkimus kuitenkin ehdottaa, että kyse voi olla tähdenlennoista.

Venukseen lähetetyt luotaimet ovat vuosikymmeniä etsineet merkkejä planeetalla tapahtuvasta salamoinnista. Jo vuonna 1975 lähetetyt neuvostoliittolaiset Venera 9 ja 10 näkivät siitä epäselviä merkkejä.

Salamoinniksi on tulkittu myös Arizonassa sijaitsevan Kuiper-teleskoopin ja Venusta kiertäneen Akatsuki-luotaimen näkemät välähdykset punaisella 777 nanometrin aallonpituudella.

Välähdyksiä on esiintynyt niin paljon, että niiden ei ole uskottu voivan olla meteorien aiheuttamia. Lisäksi vain alle sadasosa meteorien optisesta energiasta on ajateltu näkyvän 777 nanometrin aallonpituudella.

Tutkijoiden mukaan todellinen suhde on kuitenkin 5–10 prosenttia. Heidän laskujensa mukaan pienemmät ja siten määrältään runsaammat meteorit voisivat itse asiassa selittää havaitut välähdykset.

Jos välähdyksissä on tosiaan kyse tähdenlennoista eikä salamoinnista, tämä on hyvä uutinen tulevaisuuden luotaimille.

Venukseen on suunniteltu alusta, joka leijuu kaasukehässä 50–70 kilometrin korkeudella. Laite saattaisi olla alttiina salamoiden iskuille, mutta meteorit palavat poroksi korkeammalla aiheuttamatta sille vaaraa.

Aiheesta lisää JRG Planets (englanniksi)