Marsin todettiin huojuvan niukasti

Luotaimet ovat tehneet ensimmäisen havainnon huojunnasta toisella aurinkokunnan kappaleella. Liike on vähäistä, sillä planeetan pyörimisakseli siirtyy pintaan nähden vain noin vaaksan verran.

Kaksi vuosikymmentä tarkkoja mittauksia ovat johtaneet havaintoon, että naapuriplaneettamme Marsin pyörimisakseli huojuu.

Tämä liike, joka muistuttaa hyrrän vaappumista sen pyörimisen alkaessa hidastumaan, on hyvin vähäistä. Marsia kiertävien luotainten mittausten perusteella punaisen planeetan navat liikkuvat vain 10 senttimetriä keskimääräisen pyörimisakselin suhteen.

"On mahtavaa, että he pystyivät toteamaan tämän", sanoo Kalifornian yliopiston Francis Nimmo, joka ei osallistunut tutkimukseen.

"Se todistaa, mitä on mahdollista saada irti pitkästä jaksosta todella hyvää dataa."

Tutkimuksessa käytettiin Marsia kiertävän kahden Nasan aluksen, Mars Odysseyn ja Mars Reconnaissance Orbiterin mittauksia. Planeetan liike pystyttiin toteamaan painovoiman vaikutuksista luotaimiin.

Huojunnalla on 207 päivän sykli. Liike on seurausta Marsin pinnan alaisen vaippakerroksen ominaisuuksista. Tulokset antavat tietoa varsinkin siitä, kuinka vaippa muovautuu pitkän ajan kuluessa.

Aiheesta lisää Eos (englanniksi)