Marsin kivikuoressa on kaksi tai kolme kerrosta

Marsin pinnalla kaksi vuotta viettänyt Nasan InSight-luotain on vihdoin kääntänyt katseensa planeetan sisään. Datan perusteella naapuriplaneettamme kuori koostuu kahdesta tai kolmesta kerroksesta.

Ennen InSightia tutkijat olivat mitanneet vain Maan ja Kuun sisäisiä rakenteita. Nyt havaittu Marsin kerrostuneisuus on asiasta kertovan Nature-lehden mukaan merkittävä löytö.

"Tämä informaatio puuttui aiemmin Marsista", sanoo Brigitte Knapmeyer-Endrun Kölnin yliopistosta.

Lähellä punaisen planeetan päiväntasaajaa sijaitseva InSight luotaa planeetan geologiaa seismometrillä. Tähän mennessä laite on tunnistanut yli 480 marsjäristystä. Niiden avulla saadaan informaatiota planeetan sisäisestä rakenteesta.

Maapallon kuori on yleisesti ottaen jakautunut eri tyyppisten kivien määrittämiin kerroksiin. Tutkijat ovat epäilleet, että myös Marsin kuori on kerrostunut.

Nyt InSight-luotaimen data on osoittanut tämän todeksi: planeetalla on joko kaksi tai kolme kerrosta.

Kerrosten määrä tarkoittaa, että Marsin kuori on 20 tai 37 kilometriä paksu, mutta alueittain se voi olla reilusti paksumpikin. Maapallon kuori on merissä 5–10, mantereilla 40–50 kilometrin paksuinen.

InSightin tuloksista niin ikään kertoneen Science-lehden mukaan tutkijat ovat olleet pettyneitä, ettei luotain ole havainnut isompia yli 4,5 magnitudin järistyksiä, joilla saataisiin parempaa dataa. Kaksi vähäisempää 3,3 ja 3,7 magnitudin järistystä ovat kuitenkin olleet aarrearkku projektille.

Tutkijat kertovat raportoivansa tulevina kuukausina mittauksista, jotka antavat lisätietoa myös planeetan vaipasta ja ytimestä.

Aiheesta lisää Nature ja Science (englanniksi)