InSight-luotaimen datasta etsittiin Perseverancen aiheuttamia tömähdyksiä

Ennen laskeutumistaan Marsiin Perseverance-kulkija pudotti alas kaksi 80-kiloista painoa. Planeetan pinnalla oleva InSight ei havainnut niiden törmäyksiä, mutta tulos oli silti tutkijoille hyödyllinen.

Yksi tapa saada tietoa planeetasta on havaita sen järistyksiä. Tätä silmällä pitäen Nasa lähetti Marsiin seismometrin sisältävän InSight-aluksen, joka laskeutui vuonna 2018.

Tänä vuonna tutkijoille avautui poikkeuksellinen mahdollisuus saada lisää selkoa Marsin geofyysisistä ominaisuuksista, kun Nasan Perseverance-kulkija laskeutui Jezero-kraatteriin 18. helmikuuta.

Ennen laskeutumista Perseverance pudotti kaksi lennon aikana alusta tasapainottanutta 80-kiloista kappaletta 1 253 kilometrin korkeudelta alas Marsin pintaan.

Vaikka InSight oli 3 500 kilometrin päässä massojen iskeytymispaikasta, tutkijat yrittivät silti katsoa, löytyisikö aluksen seismometrin datasta merkkiä niiden putoamisesta.

Mitään ei havaittu, mutta negatiivinen tulos oli silti arvokas. Sen perusteella pystyttiin arvioimaan, että törmääjien energiasta alle 3 prosenttia välittyi Marsin pinnan alle. Tämä on linjassa aiempien arvioiden kanssa alueen maaperän ominaisuuksista.

Tutkijoiden mukaan käytetty menetelmä voi olla hyödyksi tulevilla lennoilla aurinkokunnan kappaleille.

Aiheesta lisää Nature Portfolio Astronomy Community (englanniksi)