Elämän edellytykset Enceladuksella näyttävät entistä paremmilta

Mallinnuksen perusteella Saturnuksen Enceladus-kuun meressä on fosforia. Tämä on hyvä uutinen, kun ajatellaan kuussa esiintyvän elämän mahdollisuuksia.

Enceladus on yksi pääasiallisia kohteita elämän etsimiseen aurinkokunnassa, sanoo Christopher Glein Southwest Research -instituutista. Cassini-luotain tunnisti vuonna 2005 kuun etelänavalta avaruuteen suihkuavasta vedestä lähes kaikkia elämän vaatimia ainesosia.

Tärkeä fosfori kuitenkin puuttui listasta. Siitä ei ole saatu suoraan havaintoa Enceladuksesta.

"Fosfori on mielenkiintoinen tapaus, koska aiemman tutkimuksen perusteella siitä saattaa olla niukkuutta Enceladuksen meressä, mikä heikentäisi elämän edellytyksiä", sanoo Glein.

Nyt Gleinin tutkimustiimin tekemä tähän mennessä yksityiskohtaisin mallinnus osoittaa, että fosfaattimineraalit olisivat poikkeuksellisen liukoisia Enceladuksella.

"Mallinnuksen pohjalla oleva geokemia on elegantin yksinkertaista, mikä tekee liuenneen fosforin olemassaolon väistämättömäksi", sanoo Glein.

Gleinin mukaan hyvän liukoisuuden vuoksi fosforipitoisuus voi olla jopa suurempi kuin Maan merissä. "Astrobiologialle tämä tarkoittaa, että voimme olla entistäkin varmempia siitä, että Enceladuksen meri on asuttava".

Aiheesta lisää SwRI (englanniksi)