Selviytyisikö maapallo vieraan tähden lähiohituksesta?

Jos toinen tähti kulkisi aurinkokunnan läheltä, maapallo ja ihmiskunta olisivat suuressa vaarassa. Tapahtuma ei ole kovinkaan todennäköinen, muttei myöskään mahdoton pitkällä aikavälillä.

Tällä viikolla julkaistussa ranskalaisessa tutkimuksessa tehtiin tietokonesimulaatioita vieraan tähden lähiohituksesta.

Tutkijaryhmän simulaatioissa toinen tähti käväisi alle 100 AU:n päässä Auringosta. Yksi AU vastaa maapallon etäisyyttä Auringosta. 

Tähden painovoima aiheuttaisi muutoksia koko aurinkokunnassa. Simulaation tuloksissa vallitsi kuitenkin 95 prosentin todennäköisyys sille, että kaikki aurinkokunnan planeetat selviäisivät muutoksista.

Merkurius ja Mars olivat suurimmassa vaarassa, sillä ne saattoivat tähden ohituksen seurauksena pudota Aurinkoon. Todennäköisyydet tähän tosin olivat vain 2,5 ja 1,2 prosenttia

Muissa vaihtoehdoissa Venus törmää toiseen planeettaa (1,2 prosenttia), Uranus tai Neptunus joutuvat heitetyksi ulos aurinkokunnasta (1,1 ja 0,8 prosenttia) ja maapallo törmää toiseen planeettaan (0,5 prosenttia).

Ikävimmässä optiossa yksikään aurinkokunnan kahdeksasta planeetasta ei selviä myllerryksestä. Eksoottisimmissa vaihtoehdoissa maapallo joutuisi heitetyksi Oortin pilveen tai ohikulkeva tähti kaappaisi kotiplaneettamme itselleen.

Toisaalta silloinkin kun simulaation planeetat selviytyvät, se ei välttämättä tarkoittanut ihmiskunnan selviämistä. Monissa tapauksissa Maa siirtyi joko Venuksen tai Marsin kiertoradalle, mikä tarkoittaisi melkoista mullistusta planeettamme olosuhteisiin.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)