Saturnus nousi ykköseksi kuiden lukumäärässä

Rengasplaneetta on ottanut takaisin asemansa planeettojen kuninkaana, mitä tulee tunnettujen kuiden lukumäärään. Nyt Saturnuksella on jo yli sata vahvistettua kuuta.

Kansainvälinen tähtitieteen unioni IAU on ilmoittanut 28 kuun löytymisestä Saturnuksen ympäriltä. Rengasplaneetan tunnettujen kuiden lukumäärä nousi yhteensä 117 kappaleeseen.

Tätä ennen ykkössijaa piti Jupiter 95 tunnetulla kuulla. Jupiter ei ehtinyt olla johdossa pitkään, sillä se pääsi kärkipaikalle vasta tämän vuoden helmikuussa.

Saturnus ja Jupiter ovat aurinkokuntamme massiivisimmat planeetat, joten ne ovat pystyneet valtavalla painovoimallaan kaappaamaan itselleen lukuisia kiertolaisia. Ei ole kuitenkaan yksinkertaista päättää, mitkä kappaleet lasketaan kuiksi.

Esimerkiksi Saturnuksen renkaat koostuvat miljardeista jään ja kiven palasista, eikä näitä kaikkia haluta määritellä kuiksi. Saturnuksella ja Jupiterilla on silti jopa satoja kuukandidaatteja, jotka odottavat varmistumista.

Saturnuksen tunnettujen kuiden lukumäärän odotetaan vielä lähipäivinä nousevan, jolloin sen johtoasema vahvistuu entisestään. On kuitenkin mahdotonta sanoa, kuinka pitkään Saturnus pystyy pitämään ennätyksen itsellään.