Saturnuksesta löytyi uusi kuusikulmio – mahdollisesti satoja kilometrejä korkea muodostelma

Saturnuksen pohjoisnapaa kiertää kuuluisa kuusikulmiopyörre. Nyt sen yläpuolelta on paljastunut toinen kuusikulmainen muodostelma.

Korkealta Saturnuksen kaasukehästä on löytynyt uusi kuusikulmainen pyörre. Muodostelma sijaitsee kaukana pilvien yläpuolella. Samalla kohtaa, mutta paljon alempana sijaitsee jo entuudestaan tunnettu kuusiokulmion muotoinen pyörre.

"Vasta löydetyn pyörteen reuna näyttää olevan kuusikulmainen ja vastaavan täysin kuuluisaa ja erikoista kuusikulmaista pilvikuviota, joka näkyy alempana Saturnuksen kaasukehässä", toteaa Leigh Fletcher Leicesterin yliopistosta.

Yläilmakehässä sijaitseva pyörre nähtiin vasta nyt kun kesä toi lämpöä rengasplaneetan pohjoiselle navalle. Siten infrapunahavainnoista tuli mahdollisia.

“Vaikka odotimme näkevämme jonkinlaisen pyörteen Saturnuksen pohjoisnavalla lämpenemisen myötä, sen muoto todella yllätti meidät. Joko kuusikulmio on syntynyt spontaanisti ja identtisesti kahdella eri korkeudella, yksi matalammalla pilvissä ja toinen korkeammalla stratosfäärissä, tai kuusikulmio on todellisuudessa suuri rakenne, jonka korkeus on useita satoja kilometrejä", Fletcher uskoo.

Saturnuksen pohjoisnavan kuusikulmiopyörre on noin 30 000 kilometriä leveä eli kaksi ja puoli kertaa maapallon kokoinen. Muodostelman syntyä ei osata täysin selittää, mutta kyseessä on planeetan kaasukehän voimakas suihkuvirtaus. Sen uskotaan saavan energiansa Maan hurrikaanien tapaan.

Aiheesta lisää Leicesterin yliopisto (englanniksi)