Saturnuksen pohjoinen napa-alue Cassini-luotaimen kuvassa. Kuva Nasa / JPL-Caltech / SSI

Saturnuksen napa-alue lainehtii vesivärimaalauksen lailla Cassinin kuvassa

Nasa on julkaissut Cassini-luotaimen kuvia Saturnuksen pohjoisnavan ympäristöstä. Kuvissa erottuu napa-alueen jättikokoinen kuusikulmio sekä kaasuvirtauksia, joita Nasan tutkijat vertaavat vesivärimaalaukseen.

Saturnuksella ei ole kiinteää pintaa, vaan näemme sen ylimmät kaasukerrokset. Eri leveysasteilla kaasukehän yläkerrokset kiertävät planeettaa hieman eri nopeuksilla, ja osa pilvistä on hieman toisia korkeammalla. Tämän ansiosta virtausten rajapinnoille syntyy aaltoilua ja pyörteitä.

Oheisessa lähi-infrapunavalossa otetussa kuvassa näkyy myös pieni vaalea pilkku. Se on lyhytikäinen pyörremyrsky Saturnuksen kaasukerrosten rajalla. Saturnuksella esiintyy isompiakin myrskyjä, muttei yhtä pitkäikäistä jättimyrskyä kuin Jupiterin suuri punainen pilkku.

Saturnuksen pohjoisnavan kuusikulmion syntytapaa ei tunneta tarkkaan. Kuusikulmio ulottuu navalta noin 78. leveysasteelle asti. Planeetan eteläisellä navalla ei vastaavaa kuusikulmiota ole. Siellä on aivan navan lähellä pyörre, kuten pohjoisessakin (kuvassa tumma alue aivan pohjoisnavan ympärillä).

Kuusikulmio erottuu vielä selvemmin kaksi viikkoa sitten julkaistussa kuvassa. Tänä syksynä julkaistiin myös havainnot alueen värin muuttumisesta neljän vuoden aikana. Muutos johtuu alkavasta kesästä, jonka myötä alue saa enemmän auringonvaloa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...