Ruotsalaistutkija: "Venus on pitänyt kiinni suurimmasta osasta vedestään"

Uuden tutkimuksen mukaan vain pieni osa Venuksen vedestä on kadonnut avaruuteen. Tulos on yllättävä, sillä naapurimme on aikoinaan ollut maapallon tapaan merien peittämä.

Ruotsin avaruusfysiikan instituutissa työskentelevä Moa Persson analysoi tuoreessa väitöskirjassaan aurinkotuulen vaikutusta Venuksen kaasukehään. Tulokset perustuvat Venus Express -luotaimen mittauksiin.

"Venuksen pintaa voi nykyään verrata helvettiin. Se on äärimmäisen kuiva ja lämpötilaltaan 460 celsiusastetta", Persson toteaa.

"Historiallisesti pinta on kuitenkin ollut elinkelpoisempi ja siellä on ollut runsaasti vettä, joka tasaisesti levitettynä olisi voinut ulottua useiden satojen metrien syvyyteen. Tämä vesi on kadonnut Venuksesta."

Yksinkertaisin selitys naapurimme veden häviämiseen on, että se on aurinkotuulen avustamana paennut planeetalta ja levinnyt avaruuteen. Perssonin mukaan näin ei kuitenkaan ole käynyt kovinkaan suurissa määrissä naapurimme 4 miljardin vuoden mittaisen historian aikana.

"Väitöskirjani osoittaa, että ainoastaan muutama metrin kymmenesosa tästä vedestä on kadonnut avaruuteen."

Väitöskirja ei vielä riitä antamaan lopullista varmuutta asiaan, joten Venuksen veden mysteerin selvittäminen vaatii vielä paljon lisää tutkimusta.

Perssonin väitöskirja (englanniksi)