Revontulet lämmittävät Saturnuksen kaasukehää

Saturnuksen kaasukehän yläosassa on ylimääräistä kuumuutta, jonka syy on ollut epäselvä. Cassini-luotaimen mittausten analyysi on nyt paljastanut, että asialla ovat revontulet.

Saturnuksen kaasukehän yläosa hohkaa kaksi kertaa kuumempana kuin kaukaisen Auringon antaman säteilylämmön perusteella voisi olettaa.

Käyttämällä Saturnusta kiertäneen Cassini-luotaimen dataa kansainvälinen ryhmä tutkijoita uskoo nyt selvittäneensä, miksi näin on.

Syksyllä 2017 Cassini mittasi kirkkaita tähtiä, jotka nousivat ja laskivat Saturnuksen reunan taakse. Mittaukset sallivat tutkijoiden rakentaa kartan koko planeetan yläkaasukehän lämpötiloista.

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun olemme pystyneet katsomaan yläkaasukehää navalta navalle", sanoo Zarah Brown Arizonan yliopistosta.

Datan lopullisessa analyysissa paljastui, että Saturnuksen kaasukehän yläosaa lämmittävät sen napa-alueita kiertävät revontulet. Revontulten valo ei itsessään ole vastuussa lämmöstä, vaan niiden syntyyn liittyvät sähkövirrat.

"Tulos auttaa vastaamaan kysymykseen miksi kaasukehän yläosa on niin kuuma, kun loput kaasukehästä on suuren aurinkoetäisyyden takia niin kylmä", sanoo Tommi Koskinen, niinikään Arizonan yliopistosta.

Myös aurinkokuntamme muiden kaasuplaneettojen, Jupiterin, Uranuksen ja Neptunuksen, yläkaasukehät ovat kuumia. Niille voi päteä sama selitys kuin Saturnukselle.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)