Raju törmäys saattaa laskea planeetan sisäistä painetta

Kolari toisen taivaankappaleen kanssa voi aiheuttaa väliaikaisen pudotuksen planeetan sisäisessä paineessa. Ilmiö saattaisi selittää maapallon koostumukseen liittyviä ongelmia.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että planeetan sisäinen paine on suhteessa sen massaan. Mitä suurempi planeetta, sen suurempi on paine.

Suuren törmäyksen jälkeen planeetan paine saattaa kuitenkin laskea joksikin aikaa. Tämä on johtopäätös, johon Caltechin tutkijat Simon Lock ja Sarath Stewart ovat tulleet uudessa artikkelissaan.

Paineen pudotus on tulosta kahdesta tekijästä. Ensimmäinen on lisääntynyt keskipakoisvoima, joka seuraa törmäystä seuranneesta nopeutuneesta pyörimisestä. Toinen on törmäyksessä kuumenneen kappaleen alhainen tiheys.

Lockin ja Stewartin mallin perusteella Kuun synnyttäneen törmäyksen jälkeen Maan paine on saattanut olla vain puolet siitä, mitä se on nykyään. Alhaisempi paine saattaisi selittää planeettamme koostumukseen liittyviä hankalia kysymyksiä, joiden kanssa aiemmat planeettasynnyn teoriat ovat kamppailleet.

"Meidän näkökulmamme planeettamuodostukseen on paljon vaihtelevampi ja energisempi kuin aiemmat mallit. Tämä avaa ovia uusille selityksille vanhoista havainnoista", sanoo Stewart.

Aiheesta lisää Caltech (englanniksi)