Pluton siniselle udulle löytyi jäinen selitys

Uuden tutkimuksen mukaan Pluton kaasukehän orgaaniset molekyylit ovat jään kuorruttamia. Tämä saattaa selittää kääpiöplaneetan udun sinisen värin.

Plutolla ja Saturnuksen kuulla Titanilla on koostumukseltaan samanlaiset kaasukehät, jotka sisältävät metaania, typpeä ja hiilimonoksidia. Auringon ultraviolettisäteily laukaisee kemiallisia reaktioita, joiden seurauksena näistä aineksista muodostuu orgaanisia molekyylejä, kuten vetysyanidia.

Pluton ja Titanin kaasukehien udun ominaisuudet voivat kuitenkin olla merkittävällä tavalla erilaisia, sanoo Panayotis Lavvas Reims Champagne-Ardennen yliopistosta.

Lavvaksen johtamassa tutkimuksessa ilmeni, että Plutossa vetysyanidi saattaa jäätyä, jolloin se muodostaa pieniä partikkeleita. Kun nämä mikroskooppiset hiukkaset laskeutuvat painovoiman vetämänä alaspäin, ne saavat jääkuorrutteen muiden kaasujen härmistyessä niihin.

Ero Titanin ja Pluton kaasukehän udun suhteen on, että Titanissa orgaanisen partikkelit kasvavat reaktioiden myötä yhä monimutkaisemmiksi. Plutossa ne puolestaan pysyttelevät yksinkertaisina jäisinä hiukkasina.

Jääpartikkelit saattavat olla myös kääpiöplaneetan udun sinisen sävyn selitys.

Aiheesta lisää Space.com (englanniksi)