Plutolla ja Kharonilla on ehkä yhteinen kaasukehä

Uuden tietokonesimulaation perusteella Pluton typpikaasukehä on luultua lämpimämpi ja mahdollisesti jopa kolme kertaa uskottua paksumpi. Näin ollen kääpiöplaneetan kaasukehä ulottuisi paljon oletettua kauemmaksi ja saattaisi jopa virrata sen kuuhun Kharoniin.

Kharon on kooltaan lähes puolet Plutosta ja se kiertää paljon lähempänä kääpiöplaneettaa kuin oma Kuumme maapalloa. Jos kaksikko tosiaan jakaa yhteisen kaasukehän, se tarjoaisi todellisen esimerkin kaasujen vaihdosta kahden aurinkokunnan kappaleen välillä.

Vastaavanlaista kaasujen vaihtoa tapahtuu ympäri Linnunrataa esimerkiksi kaksoistähdissä ja lähellä emotähtiään kiertävillä planeetoilla.

Nasan New Horizons -luotain saapuu Pluton luokse heinäkuussa 2015 ja tulee analysoimaan Kharonin mahdollista kaasukehää. Tällöin myös selviää, onko kuu itse muodostanut kaasukehänsä vai onko se tullut muualta.

"Laskelmat ja tietokonemallit ovat yksi asia. Tässä meillä on kuitenkin avaruusalus, joka tulee tekemään ohilennon ja suoraan testaamaan simulaatiomme", hehkuttaa Robert Johnson Virginian yliopistosta.

Aiheesta lisää New Scientist (englanniksi)