Planeettojen synty käynnistyi jo varhain

Planeettojen muodostuminen lähti luultavasti käyntiin jo ennen kuin Aurinko oli ehtinyt kehittyä täysin valmiiksi. Tulokset perustuvat valkoisista kääpiötähdistä tehtyihin havaintoihin.

Asteroidien ja muiden planeettojen rakennuspalikoiden kasvu käynnistyy samaan aikaan näiden emotähtien kanssa. Tähän tulokseen päädyttiin tällä viikolla Nature-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

"Meillä on melko hyvä käsitys siitä, miten planeetat muodostuvat, mutta meillä on ollut yksi silmiinpistävä kysymys: milloin ne muodostuvat? Alkaako planeettojen muodostuminen varhain, kun emotähti on kasvamassa, vai vasta miljoonia vuosia myöhemmin?" selittää Amy Bonsor Cambridgen tähtitieteen instituutista.

Tutkimalla ja simuloimalla 237 valkoista kääpiötähteä tutkijat pystyivät päättelemään, että useissa näissä järjestelmissä radioaktiiviset aineet olivat hetkellisesti sulattaneet asteroidien sisuksia.

"Sulamisen syynä voivat olla vain erittäin lyhytikäiset radioaktiiviset alkuaineet, joita oli olemassa planeettajärjestelmän varhaisissa vaiheissa, mutta jotka hajosivat pois vain miljoonissa vuosissa", Bonsor uskoo.

"Jos jokin, joka oli olemassa vain hyvin lyhyen aikaa järjestelmän alussa, sulatti nämä asteroidit, silloin planeettojen muodostumisprosessin täytyy alkaa hyvin nopeasti."