Perseverancen poraamien Marsin kallioiden suuntaa selvitettiin

Marsin pinnalla Perseverance-mönkijä poraa järjestelmällisesti näytteitä peruskalliosta. Niiden tieteellinen arvo on parempi, jos kiven asento on tiedossa.

Perseverance on vuonna 2021 tapahtuneesta laskeutumisestaan lähtien täyttänyt näyteputkia punaisen planeetan peruskallioaineksella. Hiukan alle puolet 43:sta putkesta on jo valmiina. Ne on tarkoitus myöhemmin hakea Maahan tutkimuksia varten.

Tuoreessa julkaisussa MIT-instituutin tutkijat kertovat määrittäneensä alkuperäisen peruskallion suunnan suurimmalle osalle talteen otetuista näytteistä. Tämä oli mahdollista yhdistelemällä tietoa, johon kuului muun muassa itse kulkijan ja sen poran asento sekä kameroiden ottamia kuvia.

Kuinka Marsin peruskallio makaa on tärkeä tieto, koska se avaa oven monille tutkimuksille.

"Asento voi kertoa jotakin magneettikentistä, joita planeetalla on esiintynyt", sanoo Benjamin Weiss MITistä. "Voimme myös tutkia, kuinka vesi ja laava virtasi planeetalla, muinaisen tuulen suuntaa ja tektonisia prosesseja."

Elias Mansbach MITistä kertoo, että he tietävät nyt porattujen kallioiden suunnat 2,7 asteen tarkkuudella.

"Työskentelemme insinöörien kanssa automatisoidaksemme prosessin niin, että se voidaan toistaa seuraavien näytteiden kohdalla tulevaisuudessa."

Aiheesta lisää MIT (englanniksi)