Perseverancen laskeutumisalueesta julkaistiin virtuaalinen suunnistuskartta

Marsin kiertoradalla olevien luotainten ansiosta planeetan pinta tunnetaan hyvin niin topografialtaan kuin yksityiskohdiltaan. Uusi sivusto tarjoaa työkaluja Perseverancen laskeutumisalueen tarkasteluun.

Mönkijän reitistä on toki ollut Nasan zoomattava reittikartta ennenkin, mutta uusi virtuaalikartta on aiempia työkaluja sulavampi ja monipuolisempi.

"Karttamme on täydellinen työkalu tulevaisuuden Marsin vierailun suunnitteluun. Interaktiivinen käyttöliittymä antaa valita eri datalähteet näkyville", selittää Sebastian Walter virtuaalikartan tiimistä.

Korkeuskäyrät yhdistettynä kiertoradan luotaimen ottamiin kuviin auttavat hahmottamaan maaston muotoja. Vasemmassa yläkulmassa olevista karttatasoista voi valita näkyviin esimerkiksi arvioidun muinaisen järven pinnankorkeuden tai Perseverancen reitin etapeille asetetut ajotavoitteet.

Lisäksi näkyviin saa laajemmassa mittakaavassa korkeuksien värit. Kartan alue kattaa koko 45 kilometrin kokoisen Jezero-kraatterin sekä myös sen ympäristöä.

Kartan lisäksi mukana on myös 12 käänneltävää panoraamaa, jotka luovat perspektiivinäkymiä eri puolille Jezeron kraatteria. Neljä niistä on Perseverancen aitoja kuvia ja loput satelliittikuvien ja topografiadatan perusteella generoituja.

Aiheesta lisää Europlanet (englanniksi)