Perseverancen tutkadatassa näkyy kallellaan olevia kerrostumia

Marsia tutkiva Perseverance-kulkija on lähettänyt ensimmäisen pakettinsa maanalaista tutkadataa. Tutkijat yllättyivät, kun kulkijan alla olevat kallioperän kerrostumat osoittautuivat kallistuneiksi.

Perseverance kulkee Jezero-kraatterissa, missä se tutkii muinaisen joen muodostamaa suistoaluetta. Tutkijat toivovat kulkijan keräämän datan auttavan selventämään alueen historiaa.

Kulkijan nyt lähettämä ensimmäinen luotausdata sen alla olevasta kalliosta kavensi kraatterin ainesten alkuperän selitysvaihtoehtoja. Toisaalta se myös mutkisti asioita. Kallioperän kerrostumat osoittautuivat olevan vaakasuoran asennon sijaan kallellaan viisitoista astetta.

"Se tosiasia, että ne ovat tällä tavalla kallellaan, vaatii monimutkaisempaa geologista historiaa", sanoo David Paige Kalifornian yliopistosta.

Todennäköisimpänä selityksenä muodostumille tutkijat tarjoavat alkuperältään tuliperäistä, sulanutta kiveä. Toinen vaihtoehto on muinaisen jokisuiston vanhempi pohjakerrostuma.

Mysteeriä sakeuttaa myös kallistumien kanssa esiintyvät, voimakkaasti heijastavat kerrostumat. Ne ovat niin ikään kallellaan, mutta eri suuntiin.

Jezero-kraatteria luotaa Perseverancen vatsapuolelle asennettu RIMFAX-instrumentti, joka näkee 15 metrin syvyyteen. Nyt saatu data käsittää ensimmäisen kolmen kilometrin taipaleen mönkijän tähän mennessä kulkemasta 12 kilometrin matkasta.

Paige toivoo tämän olevan vasta alku Perseverancen löydöille.

“Me laskeuduimme kraatterin pohjalle, mutta nyt ajamme ylös itse suistoaluetta, mikä on tutkimusmatkan päätarkoitus".

Aiheesta lisää Kalifornian yliopisto (englanniksi)