Notkahdus aurinkotuulessa ponnahdutti Marsin ylintä kaasukehää

Viime vuoden joulukuussa aurinkotuuli heikkeni hetkellisesti poikkeuksellisen paljon. Tapahtuma kasvatti merkittävästi Marsin kaasukehän ylimmän osan eli ionosfäärin kokoa.

Aurinkotuulen hiljensi tapahtuma, jossa nopeammin liikuva aurinkotuuli otti kiinni hitaammin liikkuvan aurinkotuulen. Näiden tiivistyminen yhteen jätti jälkeensä alueen, jossa tuulen tiheys oli poikkeuksellisen alhainen.

"Aluksi kun näimme datan ja niin dramaattisen pudotuksen aurinkotuulessa, sitä oli vaikea uskoa", kertoo Jasper Halekas Iowan yliopistosta.

Halekas ryhmineen tarkasteli dataa Nasan Marsia kiertävältä Maven-luotaimelta. Enimmäkseen Maven mittaa Marsin kaasukehän ominaisuuksia, mutta kykenee havaitsemaan myös aurinkotuulta.

Aurinkotuuli aiheuttaa painetta punaisen planeetan ionosfääriin sekä myös magnetosfääriin. Kun tuuli joulukuussa 2022 heikkeni sadanteen osaansa tavanomaisesta, kumpikin alue laajeni kolminkertaisiksi tyypillisestä koostaan eli tuhansilla kilometreillä.

"Me todella alamme nähdä, kuinka Mars vastaa, kun aurinkotuuli on käytännössä poistettu", sanoo Halekas.

Aurinkotuulen katoaminen näin suuressa mitassa on äärimmäisen harvinaista ja liittyy lisääntyvään Auringon aktiivisuuteen sen 11-vuotisessa syklissä. Mavenilla oli ensi kertaa mahdollisuus havaita ilmiötä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)