New Horizons -luotaimen kuvassa näkyy "plutomo"

Pyyhällettyään Pluton ohi New Horizons nappasi tämän rakeisen kuvan, jossa planeetasta heijastuva valo valaisee himmeästi sen kuun Kharonin pintaa.

Kyseessä on sama ilmiö kuin meillä nähtävä maatamo, jonka voi havaita yötaivaalla paljain silmin Kuun ollessa kapea sirppi. Maasta heijastuva Auringon valo valaisee Kuuta siinä määrin, että sen koko kiekko erottuu himmeästi.

New Horizons otti kuvansa pian Pluton ohituksen jälkeen noin 160 000 kilometrin päästä. Etäisyys on suurin piirtein puolet Maan ja Kuun välimatkasta. Itse Pluto on rajattu juuri kuvan ulkopuolelle.

Plutossa Aurinko paistaa 600 kertaa himmeämmin kuin Maassa, mutta silti paljon kirkkaammin kuin täysikuu, kirjoittaa Universe Todayn David Dickinson. Jos seisoisit Pluton pinnalla, Kharonin "plutomo" olisi Dickinsonin mukaan suhteellisesta himmeydestään huolimatta helposti todettavissa. Kharon esittäytyisi taivaalla myös vaikuttavasti seitsemän kertaa suurempana kuin oma kuumme.

Kun New Horizons jatkaa matkaansa yhä kauemmaksi aurinkokuntamme laitoja kohti, odottelemme jo valokuvia sen seuraavasta kohteesta. Tämä on pikkuruinen, 45 kilometrin läpimittainen jäinen maailma nimeltä 2014 MU69, jonka luotain kohtaa uudenvuodenpäivänä 2019.

Aiheesta lisää Universe Today (englanniksi)