Neutriinohavainto täydentää viimeisen yksityiskohdan Auringon ydinfuusiosta

Auringon neutriinoja on rekisteröity reaktiopolusta, joka tähän saakka on tunnettu vain teorian tasolla. Havainnon myötä kuva Auringon ydinfuusiosta on täydellinen.

Havainto koskee neutriinoja, jotka syntyvät Auringon ytimessä hiili- ja typpiatomien fuusioituessa. Reaktiopolku on tunnettu teoreettisesti jo vuosikymmeniä, mutta vasta nyt siitä saatiin todisteet italialaisen Gran Sasso -laboratorion Borexino-neutriinokokeessa.

"On älyllisesti kaunista vahvistaa yksi perustavaa laatua olevista ennusteista tähden rakenneteoriaa koskien", sanoo Marc Pinsonneault Ohion osavaltion yliopistosta.

Hiili-typpi-reaktio käsittää vain sadasosan Auringon energiantuotosta. Loput 99% syntyy niin kutsutussa protoni-protoni-ketjussa. Tästä jälkimmäisestä reaktiosta syntyvät neutriinot on todettu jo aiemmin, ensihavainto tehtiin niinikään Gran Sassossa.

Vaikka hiili-typpi-reaktion osuus Auringossa on minimaalinen, sen uskotaan olevan pääasiallinen reaktio suurempien tähtien energiantuotossa.

"Tämän tuloksen myötä Borexino on täydellisesti aukaissut ne kaksi prosessia, jotka tuottavat energiaa Auringossa", sanoo Gioacchino Ranucci Milanon yliopistosta.

Koska kyseessä on konferenssissa ilmoitettu tulos, on sen vielä käytävä läpi vertaisarviointi ennen virallista julkaisua.

Aiheesta lisää Nature (englanniksi)