Neptunuksen pilvet vaikuttavat noudattavan Auringon 11-vuotista aktiivisuussykliä

Neptunuksen etäisyydellä auringonvalon voimakkuus on vain 1/900 siitä mitä Maan etäisyydellä. Silti Auringon aktiivisuussykli vaikuttaa Neptunuksen vaaleisiin pilviin.

"Tämä tärkeä data antaa meille tähän mennessä vahvimman todistusaineiston, että Neptunuksen pilvisyys on yhteydessä aurinkosykliin", selittää Imke de Pater Berkeleyn yliopistosta.

"Löytömme tukee teoriaa, että ollessaan tarpeeksi voimakkaita Auringon ultraviolettisäteet saattavat tuottaa fotokemiallisen reaktion, joka luo Neptunuksen pilvet", hän jatkaa.

Verrattaessa Auringon UV-säteilyä ja pilvikuvia Hubble-teleskoopilta vastaavuus on silmiinpistävä. Lisäksi tutkimuksessa vertailtiin Keck-teleskoopin infrapunakuvia vuosilta 2002–2023.

Jaksottaisten vaihtelujen lisäksi tutkijoita kiinnostaa Neptunuksen pilvien määrässä nähty nopea vähentyminen loppuvuodesta 2019. Aktiivisuus ei vieläkään ole palannut sitä edeltävälle tasolle, vaikka parhaillaan lähestytään Auringon keskimäärin 11-vuotisen aktiivisuussyklin maksimivuosia.

Kaasuplaneetta Neptunus on halkaisijaltaan lähes nelinkertainen Maahan verrattuna. Se kiertää Aurinkoa noin 30-kertaisella Maa–Aurinko-etäisyydellä. Yksi ratakierros kestää 165 vuotta.

Aiheesta lisää Keck-observatorio (englanniksi)