Neptunuksen ja Uranuksen väriero mallinnettiin – paksu utukerros vaalentaa

Aurinkokunnan kaksi kaukaisinta planeettaa poikkeavat toisistaan väreiltään. Uuden mallinnuksen mukaan selitys piilee kaasukehien utukerroksessa.

Neptunus ja Uranus ovat paljolti samanlaisia planeettoja. Niillä on sama massa, koko ja kaasukehän koostumus. Mitä tulee planeettojen väriin, Neptunus on selvästi sinisempi kalpeaan Uranukseen verrattuna.

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että planeettojen erilainen väritys näyttäisi johtuvan eroista niiden kaasukehän utukerroksen paksuudessa. Uranuksella utukerros on paksumpi, mikä vaalentaa sitä Neptunukseen nähden.

Johtopäätös seurasi mallinnuksesta, jonka teki Oxfordin yliopiston Patrick Irwinin johtama kansainvälinen tutkijaryhmä. Verrattuna aiempiin mallinnuksiin se ottaa huomioon laajemmaan aallonpituuksien kirjon sekä sisältää useita kaasukehän kerroksia.

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun näkyvän valon väriero Uranuksen ja Neptunuksen välillä selitetään", sanoo Irwin.

Alun perin tutkijoiden tarkoituksena oli kehittää yleinen malli jäisten kaasujättiläisten pilvien ja udun ymmärtämiseksi. Oivallus Neptunuksen ja Uranuksen värieron syystä tuli yllättävänä tutkimuksen bonuksena, sanoo Mike Wong Kalifornian yliopistosta.

Aiheesta lisää NOIRLab (englanniksi)