Nasan virtuaalikierros esittelee Kuun kiinnostavimmat alueet

Nasa on julkaissut animaation kiertolaisemme yksityiskohdista. Virtuaalinen lento Kuun ympärillä on renderoitu LRO:n ja muiden luotaimen kuvista ja mittauksista.

Video perustuu vuonna 2011 tehtyyn LRO-luotaimen esittelykierrokseen. Uusi versio on renderoitu 4k-tarkkuuteen, ja myös sen yksityiskohtia on saatu terävämmiksi tuoreemman aineiston avulla.

Viiden minuutin mittaisen animaation voi katsoa YouTubessa tai halutessaan ladata täydessä 1,4 gigatavun koossaan.

Esittelykierroksella vieraillaan esimerkiksi Kuun molemmilla napa-alueilla, muutamissa tunnetuimmista kraattereista, Apollo 17:n laskeutumispaikalla sekä muinaisen tulivuoritoiminnan alueilla.

Lunar Reconnaissance Orbiter eli LRO on ollut Kuun kiertoradalla vuodesta 2009 lähtien. Sen LROC-kameran erotuskyky on parhaimmillaan puoli metriä Kuun pinnalla. Napa-alueiden varjoisuuden vuoksi niitä ei pystytä kuvaamaan yhtä tarkasti kuin muita alueita.

Kuun yksityiskohtia voi tarkastella vapaasti liikkuen myös omalla tietokoneella. Esimerkiksi tietokoneelle asennettavat ilmaisohjelmat Google Earth, Space Engine ja Celestia mahdollistavat virtuaalilentämisen. Nettiselaimella käytettävistä karttapalveluista Nasan Moon Trek on yksi monipuolisimmista vaihtoehdoista.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)