Cassini-luotaimen mosaiikkikuva 400 kilometrin kokoisesta Mimas-kuusta. Kuva Nasa / JPL / SSI

Nasa: Mimas-kuu kätkee sisäänsä meren tai pitkulaisen ytimen

Saturnuksen Mimas-kuun sisuksista on löytynyt odottamattomia ominaisuuksia. Ne paljastuivat Nasan Cassini-luotaimen mittauksista. Tutkijat arvelevat, että 400 kilometrin kokoinen jääpeitteinen Mimas kätkee sisäänsä todennäköisesti joko pitkulaisen kiviytimen tai pinnanalaisen sulan meren.

Tutkimus aiheesta ilmestyi eilen Science-lehdessä.

"Datan mukaan Mimasin sisällä on jotain, mikä ei täsmää mallin kanssa", kertoo Radwan Tajeddine Cornellin yliopistosta. "Mittaamamme kuun heilunta on kaksinkertainen laskennallisesti ennustettuun nähden."

Mimasin arvioidaan jähmettyneen nykyiseen muotoonsa jo neljä miljardia vuotta sitten. Sen kraatteroitunut pinta ei anna mitään ulkoisia vihjeitä sen erikoisesta sisuksesta. Kiertäessään radallaan Saturnusta sen asento kuitenkin heiluu odotettua enemmän.

Pinnanalaisia valtameriä tunnetaan aurinkokunnasta ennestään Jupiterin Europa-kuulta sekä Saturnusta kiertäviltä Enceladukselta ja Titanilta. Tajeddine pitäisi nestemäisen meren olemassaoloa yllättävänä, koska kuun pinnalla ei näy merkkejä geologisesta toiminnasta. Mikäli heiluminen aiheutuisi valtamerestä, pitäisi sen olla noin 24-31 kilometriä pinnan alapuolella.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto