Nasa julkaisi ennätystarkan kartoituksen Marsin vesijäästä

Paikallisten luonnonvarojen hyödyntäminen tulee ohjaamaan miehitettyjä planeettalentoja tulevaisuudessa. Marsissa avaruusjärjestöjä kiinnostavat etenkin vesijään varannot pinnan tuntumassa.

Nasa on julkaissut tähän asti tarkimman Marsin pinnanalaisen jään kartoituksen. Koko planeetan laajuiseen zoomattavaan karttaan pääsee tästä.

"Jos ihmisiä lähetetään Marsiin, heidät halutaan niin lähellä päiväntasaajaa kuin mahdollista", sanoo Sydney Do JPL:stä.

"Mitä vähemmän energiaa tarvitsee käyttää astronauttien ja heidän laitteidensa lämmittämiseen, sitä enemmän energiaa on tarjolla kaikille muille tarpeille."

Kartoituksessa on hyödynnetty dataa useasta lähteestä, kuten MRO, Mars Odyssey ja MGS -kiertolaisluotaimilta.

Tämänhetkisen näkemyksen mukaan heti pinnan alla sijaitsevaa vesijäätä esiintyy etenkin Marsin alangoilla, kuten pohjoista napa-aluetta ympäröivällä alueella sekä Hellaksen törmäysaltaan alueella.

Paikallisia pienempiä esiintymiä sijaitsee kartan mukaan myös lähellä päiväntasaajaa Valles Marineris -repeämälaakson pohjalla. Aluetta pidetään yhtenä lupaavimmista miehitettyjen lentojen kohteeksi.

Eräs viime vuosien kiinnostavimmista vesitodisteista oli 2022 Marsista löydetty tuore 150 metrin törmäyskraatteri, jonka reunamilta löytyi törmäyksen paljastamaa vesijäätä.

Nasa on suunnitellut myös erityisesti vesijään tutkakartoitukseen tarkoitettua Mars Ice Mapper -luotainta, mutta sen toteutukseen ei toistaiseksi ole rahoitusta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)