Naapuriplaneettamme Venus komeilee japanilaisluotaimen kuvissa

Venus näyttäytyy uudessa valossa Japanin avaruusjärjestön Akatsuki-luotaimen kuvissa. Harrastaja Damia Bouicin käsittelemiä kuvia julkaistiin Planetary Societyn blogissa.

"Ajattelin, että olisi mukava yrittää prosessoida joitakin kuvista nähdäkseni, mitä tapahtuu", kertoo kuvankäsittelyharrastaja Bouic blogijulkaisussaan. "Keskityin kahden kameran aineistoon. UVI-kamera ottaa kuvia kahdella ultravioletin aallonpituudella, ja IR2-kamera näyttää puolestaan planeetan lämpökuvia."

Kuvadata oli saatavilla Japanin avaruusjärjestön Jaxan sivustolta, mutta järjestö ei ollut erityisesti prosessoinut sitä suurta yleisöä varten. Bouicin kuvankäsittelyn avulla planeetan pilvistä paljastuu runsaasti kauniita yksityiskohtia. Kuvia on julkaistu nyt 14 kappaletta.

Venuksen enimmäkseen hiilidioksidista koostuva kaasukehä on 90 kertaa Maan ilmakehää paksumpi. Sen läpi ei erotu pinnan yksityiskohtia. Näkyvässä valossa pilvienkään piirteitä ei juuri erotu. Sen sijaan ultravioletti- ja infrapunakuvissa näkyy runsaasti planeetan pilvikerrosten yksityiskohtia.

Ultravioletin aallonpituuksilla nähdään noin 65–75 kilometrin korkeuteen pinnasta. Infrapunakuvissa näkyvät hieman alemmat, noin 48–55 kilometrin korkeudella olevat pilvikerrokset. Niissä erottuu esimerkiksi turbulentteja rajapintoja.

Akatsuki-luotain eli Planet-C laukaistiin matkaan toukokuussa 2010. Teknisten ongelmien vuoksi se ei saanut asetuttua Venuksen kiertoradalle saman vuoden joulukuussa, mutta onnistui siinä vihdoin joulukuussa 2015. Alus jäi kuitenkin paljon elliptisemmälle radalle kuin alkujaan oli tarkoitus.

Aiheesta lisää Planetary Society (englanniksi)