Jäästä koostuvat pilvet saattoivat lämmittää muinaista Marsia

Nykyään Mars on kylmä ja kuiva, mutta noin neljä miljardia vuotta sitten asiat olivat toisin. Tutkimusryhmä esittää pilvikerroksen lukinneen lämmön punaisen planeetan pinnalle.

"Todisteiden sekä fysiikkaan ja kemiaan perustuvan selityskykymme välinen ristiriita on ollut tähän asti häpeällisen suuri", sanoo tutkimusta johtanut Edwin Kite Chicagon yliopistosta.

Marsin muinaisista joista, järvistä ja valtamerestä on tuntuvia todisteita, mutta planeetan ilmaston yksityiskohtia on hankala selittää.

Kiten tietokonemallinnukseen pohjautuva analyysi ehdottaa, että ohutkin kerros korkealla kaasukehässä leijuvia jääpilviä olisi lämmittänyt muinaista Marsia tuntuvasti vähentämällä lämpösäteilyn karkaamista. Jääpilvet olisivat muistuttaneet maapallon cirrus-pilviä.

Tutkijat kertovat, että ajatusketjusta puuttuva palanen oli Marsin pinnalla olleen jään määrä.

Mikäli jäätä esiintyi pinnalla paljon, olisi kaasukehän kosteus ollut melko korkea ja tämä olisi synnyttänyt matalalla olevia pilviä. Ne eivät lämmittäisi planeettaa paljoakaan.

Sen sijaan, mikäli jäätä esiintyi vain paikoitellen, kuten navoilla ja vuorenhuipuilla, oli pinta huomattavasti kuivempi ja pilviä muodostui korkeammalle. Siellä ne auttaisivat nostamaan lämpötilaa.

Toiveena on, että Perseverance-mönkijä selvittäisi muinaisen Marsin kaasukehän olosuhteita, mikä auttaisi mallinnusta tulevaisuudessa.

Aiheesta lisää University of Chicago (englanniksi)