Monet Titanin järvet ovat räjähdyskraattereita

Uuden mallin mukaan Titan-kuun järvet ovat syntyneet suurten räjähdysten myötä. Löytö on myös merkki siitä, että Titan on ollut aikoinaan nykyistäkin jäätävämpi paikka.

Saturnuksen Titan-kuu on maapallon lisäksi ainoa paikka aurinkokunnassamme, jonka pinnalla tiedetään olevan järviä. Veden sijaan tämän kylmän taivaankappaleen pinnalla lainehtii nestemäinen metaani ja etaani.

Tutkijat ovat olettaneet, että Titanin järvet ovat syntyneet, kun nestemäinen metaani on liuottanut kuun peruskalliona toimivaa jäätä ja kiinteitä orgaanisia yhdisteitä. Maapallolla samaan tapaan syntyneitä kohteita kutsutaan karstijärviksi.

Tämä mekanismi ei kuitenkaan pysty kunnolla selittämään sitä, miksi joillain Titanin järvillä on jyrkät ylöspäin nousevat reunat.

"Reuna menee ylös, ja karstinen eroosio toimii toiseen suuntaan", selittää Giuseppe Mitri italialaisesta d'Annunzion yliopistosta. "Muoto sopii paremmin räjähdyskraatteriin, jossa reuna muodostuu kraatterin sisältä lentäneestä materiasta. Se on täysin eri prosessi."

Tutkijat uskovat räjähdysten tapahtuneen, kun nestemäinen typpi on lämmennyt ja laajentunut nopeasti muuttuessaan kaasuksi.

Löytö onkin merkki siitä, että Titan on aiemmin ollut nykyistäkin kylmempi paikka. Typpi on voinut muodostaa siellä sateita ja kerääntyä altaiksi kuun pinnan alle.

Aiheesta lisää JPL (englanniksi)