Mimas-kuulla on todennäköisesti meri pinnan alla

Saturnuksen Mimas-kuulla on todennäköisesti meri syvällä sen jäisen pinnan alla. Meri on geologisesti tarkastellen yllättävän nuori ja luultavasti kasvaa edelleen.

“Alun perin ajateltiin, että Mimas pysyi jäätyneenä muodostumisestaan asti", kertoo Gabriel Tobie Nantesin yliopistosta Universe Today -verkkolehdelle.

"Uudet löydöt, joista raportoimme tässä tutkimuksessa, osoittavat ettei Mimas itse asiassa ole niin erilainen Enceladukseen nähden."

Valokuvissa Saturnuksen kuut Mimas ja Enceladus eroavat toisistaan valtavasti. Mimasin pinta on täynnä kraattereita, kun taas Enceladuksen pinnalle ajoittain purkautuneet vesimassat ovat hävittäneet törmäysten jälkiä.

Tobien mukaan syy eroon on Enceladuksen meren nuoruus. Tulosten perusteella meri on muodostunut alle 25 miljoonaa vuotta sitten. Se vaikuttaa sijaitsevan noin 20-30 kilometriä pinnan alapuolella.

Geologisessa mittakaavassa kyse on siis varsin nuoresta muutoksesta. Tästä johtuen nestemäinen vesi ei ole päässyt samalla tavoin purkautumaan kuun pinnalle. Näyttää myös siltä, että meri edelleen kehittyy ja kasvaa.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)