Marsissa oli tuhansia tulivuorien superpurkauksia

Punaista planeettaa kiertävä MRO-luotain on löytänyt todisteita tuhansista muinaisista tulivuorenpurkauksista. Nämä superpurkaukset tapahtuivat noin neljä miljardia vuotta sitten.

Nasan tuore tutkimus vahvistaa, että Marsin Arabia Terra -alueella on muinoin tapahtunut tuhansia massiivisia tulivuorenpurkauksia.

"Jokaisella purkauksella on ollut merkittävä vaikutus ilmastoon. Niiden vapauttama kaasu saattoi tehdä kaasukehästä paksumman tai peittää Auringon ja viilentää kaasukehää", uskoo Patrick Whelley Nasasta.

Arabia Terran alueelta löytyneiden lukuisten muodostelmien ajateltiin aikoinaan olevan törmäyskraattereita, jotka ovat syntyneet avaruudesta tulleiden kappaleiden putoamisista. Vuonna 2013 ehdotettiin, että kyseessä saattaisivat sittenkin olla tulivuorien synnyttämät kraatterit.

"Luimme tuon tutkimuspaperin ja kiinnostuimme jatkotutkimuksesta, mutta tulivuorien sijaan katsoimme tuhkaa, koska sitä todistetta ei pysty piilottamaan", Whelley kertoo.

Tutkijat mallinsivat, miten alueen tuhka matkustaisi tuulen mukana itään ja vähenisi siirryttäessä kauemmas tulivuorista. Marsia kiertävän MRO-luotaimen avulla havaittiin, että tuhka oli asettunut kauniisiin kerroksiin juuri ennustetulla tavalla.

Tuhkan paksuuden perusteella superpurkauksia arvioidaan olleen tuhansia. Ne tapahtuivat noin neljä miljardia vuotta sitten.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)