Marsissa äänet vaimenevat nopeasti

Uudessa tutkimuksessa analysoitiin punaisen planeetan äänimaisemaa. Tulosten perusteella naapurimme on selvästi maapalloa hiljaisempi paikka. Äänet myös etenevät hitaammin.

"Jossain vaiheessa luulimme mikrofonin olevan rikki, sillä siellä oli niin hiljaista", toteaa Sylvestre Maurice Toulousen yliopistosta.

Maurice on kuunnellut Nasan Perseverance-kulkijan tallenteita punaiselta planeetalta. Niissä kuuluu mönkijän lisäksi myös Ingenuity-minihelikopterin tuottamia ääniä.

Analyysin perusteella ääniaallot etenevät Marsissa hitaammin kuin maapallolla. Täällä äänet etenevät tyypillisesti 343 metriä sekunnissa. Naapuriplaneetalla matalataajuiset ääniaallot matkaavat 240 metrin ja korkeataajuiset 250 metrin sekuntinopeudella.

Tulos oli odotettu, mutta ilmiötä ei ole pystytty testaamaan paikan päällä Marsissa ennen Perseverancen tallenteita. Hitaampi nopeus johtuu punaisen planeetan ohuesta ja kylmästä hiilidioksidikaasukehästä.

Ohuen kaasukehän takia äänet eivät myöskään kanna kovin pitkälle. Siinä missä ääni heikkenee maapallolla merkittävästi vasta noin 65 metrin matkalla, Marsissa sama ilmiö tapahtuu jo kahdeksan metrin kohdalla.