Marsin ydin on suurempi ja kuori ohuempi kuin aiemmin arvioitiin

InSight-luotain syynää punaisen planeetan sisuskaluja sen pinnalta käsin. Tulokset viittaavat Marsin sisusrakenteen olevan erilainen kuin aiemmin on arvioitu. 

"Mittaustemme perusteella Marsin ydin on noin 3 700 kilometriä halkaisijaltaan ja se osuu aiempien arvioiden yläpäähän", sanoo Ana-Catalina Plesa DLR:stä.

"Suuri ydin tarkoittaa, että sen tiheys on pienempi kuin aiemmin oletettiin. Sulassa aineksessa on suurempi osuus kevyitä alkuaineita, kuten rikkiä, hiiltä, happea ja kenties jopa vetyä", hän jatkaa.

Tulokset ovat merkittäviä, koska ne perustuvat planeetan pinnalta tehtyihin seismologisiin mittauksiin. Aiemmin Marsin sisustaa on kartoitettu lähinnä kiertoradalta tehtyjen havaintojen perusteella.

Naapuriplaneettamme ytimen keskitiheys on vain noin kuusinkertainen veden tiheyteen verrattuna. Tätä voi verrata maapallon ytimen tiheyteen, joka on 9-13 kertaa veden tiheys.

InSightin laskeutumisalueen kuorikerroksen paksuudeksi arvioitiin etukäteen 19-90 kilometriä. Luotaimen mittausten perusteella paksuus on joko noin 20 tai hieman alle 40 kilometriä. Toistaiseksi ei voida olla varmoja, kumpi mitatuista signaaleista on pintakerroksen raja.

Marsin sisustaa on luodattu esimerkiksi luotainten painovoimamittausten perusteella. Planeetan ydin on varmistunut sulaksi jo aiempien luotainten tuloksista.

Aiheesta lisää DLR (englanniksi)