Marsin Phobos-kuu tuhoutuu 30–50 miljoonassa vuodessa

Marsin Phobos-kuu putoaa radallaan lähemmäksi Marsia noin 2 metriä vuosisadassa. Tutkijat arvioivat Marsin aiheuttaman vuorovesivoiman hajottavan kuun palasiksi 30–50 miljoonan vuoden kuluessa. Tutkimus aiheesta julkistettiin AAS:n vuosikokouksessa tänään.

"Arviomme mukaan Phoboksen tuho on jo alkanut ja ensimmäinen merkki siitä ovat sen pinnan uurteet", kuvailee Terry Hurford Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

Aiemmin uurteiden arvioitiin syntyneen Stickney-kraatterin (kuvan vasemmalla laidalla) syntymän yhteydessä. Muinainen törmäys oli niin voimakas, että se lähes hajotti Phoboksen. Uudempien arvioiden mukaan uurteiden suunnat eivät kuitenkaan sovi täysin kraatterin sijaintiin.

Hurford tutkimusryhmineen mallinsi Phobokseen kohdistuvia voimia. Hänen mukaansa kyseessä ovat törmäysjälkien sijaan vuorovesivoimien aiheuttamat venymisjäljet.

Phobos on epäsäännöllinen muodoltaan ja mitoiltaan noin 27 x 22 x 18 kilometriä. Sen arvioidaan olevan rakenteeltaan löyhä sorakasa, jota peittää noin 100 metriä paksu pölymäisen pintahiekan kerros. Phoboksen arvellaan tiivistyneen Marsin pinnalta törmäyksessä avaruuteen lentäneestä aineesta.

Myös Neptunuksen Triton-kuu putoaa vähitellen lähemmäksi emoplaneettaansa. Sen pinnalta on löydetty vastaavanlaisia halkeamia. Tutkijat uskovat malleilla olevan käyttöä myös eksoplaneettojen hajoamisten ymmärtämisessä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)