Marsin maankaltaistaminen tyssäisi saatavilla olevan kaasun määrään

Marsin kaasukehän paineen saisi planeetan omilla luonnonvaroilla nostettua vain 7 prosenttiin maapallon olosuhteista. Näin arvioi Nasan tutkimusryhmä. 

Arvio perustuu nykyään tunnettuihin punaisen planeetan varantoihin. Kysymys on ennen kaikkea hiilidioksidista ja muista kaasuksi muunnettavissa olevista aineista.

"Hiilidioksidi ja vesihöyry ovat ainoat kasvihuonekaasut, joita Marsissa on suuressa määrin auttamaan planeetan lämmittämisessä", kertoo Bruce Jakovsky Coloradon yliopistosta Boulderista.

Analyysin mukaan Marsissa ei ole tarpeeksi hiilidioksidia tuottamaan merkittävää kasvihuonelämmitystä, mikäli kaasu saataisiin planeetan kaasukehään.

"Sen lisäksi suurin osa hiilidioksidista ei ole helposti hyödynnettävissä tai vapautettavissa kaasukehään. Tämän vuoksi Marsin maankaltaistaminen ei olisi mahdollista nykyteknologialla", Jakovsky jatkaa.

Nature Astronomy -julkaisussa eilen ilmestyneessä tutkimuksessa listattiin yksityiskohtaisesti luonnonvarat Marsin kaasukehän paineen nostamiseksi. Arviot perustuvat Nasan MAVEN, MRO ja Mars Odyssey -luotainten mittauksiin.

Punaisen planeetan kaasukehän paine on nykyään on noin 0,6 prosenttia Maan ilmakehän merenpintatason paineesta. Onnistumalla hyödyntämään kaikki kaasun lähteet kaasukehän paine saataisiin nostettua 6,9 prosenttiin.

Mikäli Marsin kaasukehän paine ja lämpötila saataisiin vastaamaan maapallon olosuhteita, onnistuisi eläminen ja liikkuminen siellä hyvin ohuessa kaasua eristävässä puvussa.

Maankaltaistaminen on erittäin monimutkainen prosessi. Vaikka aiheesta on kirjoitettu paljon, on ymmärrys monista sen osa-alueista hataralla ja ristiriitaisella pohjalla. Toisaalta myöskään Marsin pinnanalaisista luonnonvaroista ei ole tarkkaa tietoa.

Aiheesta lisää Nasa Goddard (englanniksi)