Mars Express -luotaimen kuvassa näkyy Marsin pohjoisnavan jäätikkö

Euroopan avaruusjärjestö ESA on julkaissut Mars Express -aluksen ottaman kuvan punaisen planeetan pohjoisnavan jäätiköstä. Mosaiikki on koostettu vuosien 2004 ja 2010 välillä otetuista kuvista.

Marsin pohjoisnavan jäätikkö koostuu vesijäästä. Talven aikana kaasukehä jäähtyy niin kylmäksi, että myös hiilidioksia sataa lumena alas jäätikolle. Kaikkiaan Marsin kaasukehän hiilidioksidista 30 prosenttia muuttuu talvella jääksi, mikä lisää napajäätikköön metrin paksuisen kourrutuksen.

Keväällä hiilidioksidijään kerros haihtuu jättäen taas jäljelle pelkästä vesijäästä koostuvan jäätikön.

Tutkijat uskovat, että jäätikön muotoon ovat merkittävästi vaikuttaneet voimakkaat tuulet. Ne ovat puhaltaneet jäätikön kohonneesta keskustasta reunoja kohti ja kiertyneet saman coriolis-voiman vaikutuksesta, joka saa matalapaineet kiertymään maapallolla.

Mars Expressin ja Nasan Mars Reconnaissance Orbiter -aluksen mittausten perusteella jäätikkö ulottuu kahden kilometrin syvyyteen. Se koostuu useista jään ja pölyn kerroksista. Jäätikössä ovat säilöttyinä  planeetan kallistuskulman ja radan muutoksista seuranneet ilmaston vaihtelut satojen tuhansien vuosien ajalta.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)