Maan painovoima saattoi ylläpitää Kuun magneettikenttää

Maapallolla saattoi olla ratkaiseva vaikutus Kuun muinaisen magneettikentän ylläpitäjänä. Uusi tulos julkaistiin tänään ilmestyneessä Nature-lehdessä.

Maapallon magneettikenttä syntyy sulan raudan virtauksista planeettamme sisuksissa. Kuu on kuitenkin liian pieni ylläpitääkseen samanlaista mekanismia. Kuun pinnalta löytyneet magnetisoituneet kivet viittaavat silti selvästi siihen, että kiertolaisellamme on kaikesta huolimatta aikoinaan ollut voimakas magneettikenttä pitkän ajan.

Tutkijoiden mukaan ratkaisu mysteeriin löytyy maapallon painovoimasta. Aikoinaan Kuu oli nimittäin paljon lähempänä planeettaamme ja silloin myös Maan Kuuhun aiheuttamat vuorovesivoimat olivat voimakkaammat. Vuorovesivoimien takia Kuun vaippa ja ydin pyörivät keskenään hieman eri tavalla. Tämä sekoitti ydintä ja saattoi näin saada aikaan magneettisen dynamon.

Vuorovesivoimat ovat voineet ylläpitää Kuun magneettikenttää jopa miljardin vuoden ajan. Lopulta kuitenkin Kuun etääntyessä Maan painovoimalla ei ollut enää riittävää vaikutusta ja kiertolaisemme magneettikenttä hävisi.

Aiheesta lisää Physorg.com (englanniksi)