Kuusta löytyi merkkejä nykyisestä tektonisesta toiminnasta

Kuusta on tunnistettu harjanteita, joiden huipulla on tuoreeltaan paljastunutta kallioperää. Tämä voi tarkoittaa sitä, että harjanteet ovat liikkeessä ylöspäin.

"On olemassa oletus, että Kuu on kauan sitten kuollut, mutta me löysimme merkkejä siitä ettei näin ole", sanoo Peter Schultz Brownin yliopistosta.

Schultzin ja hänen kollegansa Adomas Valantinaksen löytämät kuupölystä paljaat harjujen huiput viittaavat Kuun natisevan yhä liitoksissaan.

Kaksikon tutkimus tunnisti yli 500 regoliittipölyn alta paljastunutta aluetta, jotka sijaitsevat samoissa kohdissa kuin vuonna 2014 Nasan GRAIL -luotainkaksikon löytämät halkeamat Kuun pinnassa. Näistä halkeamista virtasi muinoin laavaa Kuun pinnalle.

"Se on lähes yksi yhteen korrelaatio", Schultz sanoo.

Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, että harjanteet näiden muinaisten laavan täyttämien halkeamien päällä ovat yhä liikkeessä ylöspäin. Tämä rikkoo pinnan ja saa regoliitin valumaan murtumiin, jolloin kivet paljastuvat.

Tutkijat hyödynsivät työssään Nasan Lunar Reconnaissance Orbiter -luotaimen lämpötiladataa. Regoliitista vapaa alue hohkaa suuremman varastoituneen lämmön seurauksena Kuun yöaikaan muita alueita kuumempana.

Schultzin mukaan harjanteiden liike näyttäisi olevan seurausta Kuuhun iskeytyneestä kookkaasta kappaleesta noin 4,3 miljardia vuotta sitten. "Suurilla törmäyksillä on pitkäaikaiset jäljet", hän sanoo.

Aiheesta lisää Brownin yliopisto (englanniksi)

Uutista korjattu 5.5. klo 18.40. Harjanteiden liike johtuu Kuun syntymän jälkeen tapahtuneesta törmäyksestä.