Valkoinen piste vasemmassa alakulmassa on välähdys, jonka meteoriitin törmäys aiheutti. Kuva Griffith Observatory

Kuunpimennyksen aikana Kuuhun törmännyt meteoriitti oli jalkapallon kokoinen - osuma havaittiin Suomessakin

Alkuviikosta näkyneen kuunpimennyksen aikana kiertolaiseemme törmäsi meteoriitti. Asiantuntijan arvion perusteella kyse oli suunnilleen jalkapallon kokoisesta kappaleesta, jonka osuma synnytti Kuuhun noin 7-10-metrisen kraatterin. Suomessa ilmiön havaitsi Kari Helander Espoossa. 

Hyvin pian viimeisimmän kuunpimennyksen jälkeen selvisi, että täydellisen vaiheen aikana Kuussa tapahtui meteoriitin törmäys. Kyse on samasta maanantaiaamun kuunpimennyksestä, jota Suomessa aamuvirkut seurasivat hyisessä pakkasessa. 

"En ole kuullut kenenkään aiemmin nähneen tämänkaltaista törmäystä kuunpimennyksen aikana", kertoo Sara Russell Lontoon luonnontieteellisestä museosta.

Kuussa tapahtuvia törmäyksiä tutkiva Jose Maria Madiedo Espanjan Huelvan yliopistosta on nyt analysoinut, että kyseessä oli todennäköisimmin kevyttä eli komeettamaista materiaalia oleva kappale. Hän arvioi törmääjän olleen jalkapallon kokoluokkaa ja painaneen noin kymmenkunta kiloa.

Näin pieni kappale luo helposti maapallolla asti havaitun välähdyksen, kunhan liikenopeus on riittävä. Noin 17 kilometrin sekuntinopeudella tapahtuva törmäys sopii mallinnukseen. Meteoroidiksi kappale oli pikemminkin hidas kuin nopea. 

Kaksi minuuttia törmäyksen jälkeen havaittiin toinenkin välähdys, mutta sen analysointi on kesken ja tapahtumaa ei ole toistaiseksi vahvistettu osumaksi Kuuhun.   

Madiedo arvioi törmäyksen synnyttäneen halkaisijaltaan noin 7-10-metrisen kraatterin. On mielenkiintoista nähdä, onnistutaanko se tunnistamaan Kuuta kiertävillä satelliiteilla. 

Ursan Taivaanvahti-palveluun on saapunut yksi suomalainen havainto tapahtumasta. Kari Helander Espoosta löysi pimennysvideoltaan välähdyksen, jonka sijainti ja ajoitus näyttävät täsmäävän.

"Tapahtuma oli melko vaikeasti löydettävissä videolta, sillä sen kesto oli todella lyhyt, ehkä vain yksi videoruutu eli 1/50 sekuntia. Se löytyi kuitenkin." 

Kap Verden havainnossa törmäys oli ajoitettu kello 6.43.41 kohdalle. "Videollani välähdyksen ajankohta on ollut välillä 6.43.37-6.43.45. Heitto johtuu kamerani ajan epämääräisestä kalibroinnista", Helander kertoo Tähdet ja avaruudelle. "Niin tarkkaan kuin pystyn paikan tuosta videokaappauksesta silmämääräisesti arvioimaan, se on sama kuin Kap Verden kuvassa."

Taivaanvahdin automaattisen kartan mukaan täydellinen kuunpimennys nähtiin lähes koko Suomessa. Kartan harvat punaiset rastit ovat pilvien alle jäämisiä. 

Ulkomainen video törmäyksestä

Kari Helanderin (Espoo) havainto Ursan Taivaanvahdissa

Toinen ulkomainen video törmäyksestä

Video jossa näkyy myös jälkimmäinen (mahdollinen) törmäys

Edit: Lisätty Taivaanvahtiin saapunut suomalainen havainto. 

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto